Saveti mladim piscima

Eric Fischl, Corrida In Ronda No. 4, 2008
Eric Fischl – Corrida In Ronda No. 4, 2008

Kada dođe do novog dela, obaveza svakog autora jeste da se pojavi u medijima i promoviše isto jer ljudi više ne veruju samim piscima niti njihovim prethodnim radovima, nego isključivo novinarima koji o piscima i drugim pojavama izveštavaju. Možete napisati zaista dobru knjigu, ali ako mi tekst o istoj ne vidimo odštampan masnim slovima sa kvalitetnom autorovom slikom u boji kako je potpisuje (to je jedan od najjačih dokaza da je roman vredna naše pažnje – ako ga ne neko pre nas kupio). Kada već do (neželjenog) randevua između novinara i pisca dođe, preferiraju se trivijalna i mediokritetska pitanja koja bi ubila skupocenu tekućinu i u najmasivnijim testisima čuvenog rasplodnog bika sa planine Golije.

Ipak put do čitalaca popločan je novinarima, koji nemaju ni vremena ni želje da čitaju vašu knjigu, ali moraju da je preporuče ili ne preporuče publici i tu dolaze čuvenih pitanja opšeg karaktera. Jedno od njih koje je direktno uticalo na moju neplodnost, a koje je ponovljeno veliki broj puta jeste da dam savet mladim piscima. Zaista neuviđajno, s obzirom da u pisanju zaista nema ničeg pohvalnog, to vam je kao kada bi ste uhvatili nespremnog džankija koji se nameračio da se spuca u venu u betonskom procepu između dva rakovička nebodera i pitali koji savet ima da da mladima koji tek planiraju da se drogiraju.

* * *

Dragi moj budući pišče,

Najvažnije, nešto što odmah na početku moraš da savladaš i imaš u malom prstu jeste objektno orjentisano programiranje, gde bih ja posavetovao da se pođe od programskog jezika C++. Tek onda savetujem Javu, pa malo PHP-a i savlađivanje osnovnih veština iz baza podataka. Obavezno se potrudi da po svaku cenu to učiniš na ETF-u u Beogradu čak i po cenu da iscediš roditeljima poslednji dinar kroz programske studije „Softversko inženjerstvo“. Zaposli se kao pripravnik u kompaniji za razvijanje softvera, modernog duha te nestriktnog oblačenja koje leti dozvoljava nošenje papuča i lagane kaki šortseve, vedar humor jeftinog karaktera i intergralni musli za radnim stolom. Eksperimentiši sa muzikom, ali ne i sa puštanjem brade i brkova. Upoznaj dobru, vrednu, neuglednu devojku koja će ti ostavljati srca na društvenim mrežama i žutim ceduljama u modernoj kuhinji koja će biti vaša prva zajednička investicija. Uselite se u svetao stan nove gradnje na Novom Beogradu, niske plafone nadomestite filsmkim večerima sa tvojim kolegama i njihovim trudnim, nadutim partnerkama, jedući slane kesiće iz staklene činije, mešajući ga sa vinom prosečne cene i, zna se, kvaliteta. Dobro ćeš zarađivati što je najvažnije, te nemoj biti pohlepan i tvrdoglav, vremena su teška, a sigurnost je uvek na prvom mestu. Svrši po nekoliko puta u svoju dobru devojku u plodnim danima, internet kaže da su tako šanse znatno veće, a ne kaže naš narod za džabe da su najsočnije maline na dnu boce slatkog. Obraduj svoje stare, ali i njene iz unutrašnjosti. Paniči malo, ali se saberi. Zakaži svadbu. Pera se nemoj laćati.

Dragi moj budući pišče, ako poslušaš moje savete bićeš ne samo uspešan, već ćeš živeti dug i srećom ispunjen život.

Iskreno tvoj,

Vladislav

Leave a Reply

Your email address will not be published.